Immár hat éve, 2002-ben választottam a hosszútávfutást hobbimnak. Tulajdonképpen egy véletlenen múlt: valaki elhívott kocogni. Éppen ráértem, gondoltam, miért ne? Megtetszett, elmentem másnap is, majd harmadnap is, és úgy maradtam. A Sunrider-es üzletépítés mellett jut rá plusz időm és energiám, úgyhogy kitűnően beleillik abba a szabad életstílusba, amit mindannyian hirdetünk.

Hadd ragadjam meg a lehetőséget, hogy írjak kicsit a futás szépségeiről! Hiszen tudom, hogy kívülről nézve sokaknak nehéz megfejteni, mi jót találunk ebben mi, futók. Ahogy a Sunrider szépségeit is csak belülről ismerjük meg igazán.

Nos, először is, a rendszeres mozgás kitűnő hatással van az egészségre. Tudjuk, hogy javítja a keringést, fejleszti a légzést, ebbe most nem is mennék bele részletesen. Aki úgy van vele, mint én, hogy szereti a természetet, szereti a kirándulást, az egyszerűen imádni fogja, ha már képes lesz egy-másfél órás futóedzésekre. Nincs is annál szebb, mint például kellemes tavaszi időben, erdei-mezei utakon, tavak és patakok mellett elkocogni két-három faluval odébb és vissza! Egy tökéletes kikapcsolódás a napi „rohanásból”. Akár itt meg is állhatnék a felsorolásban, ennyiből is látható ugyanis, mennyi jóval ajándékozzák meg magukat azok, akik heti rendszerességgel eljárnak kocogni.

De hadd folytassam! A futás nemcsak testileg, de lelkileg-szellemileg is egy értelmes és hasznos napi elfoglaltság. Először is, megtanítja az embert felvállalni egy olyan dolgot, amit csak kevesen vállalnak. Kezdetben bizonytalanul, később azonban egyre büszkébben fogjuk érezni magunkat ettől. Másodszor, megtanítja az embert a rendszerességre, a kitartásra, önmaga képességeinek és korlátainak felismerésére, a céltudatos gondolkodásra. Mindezt az élet más területein is jól kamatoztathatjuk, gondoljunk csak a Sunrider-re! Harmadszor, a rendszeresen elvégzett edzések hatására napról napra jobbak leszünk, javulnak az eredményeink, frissebbnek és fittebbnek fogjuk érezni magunkat, és ettől egyre nő az önbizalmunk is!

Legfrissebb versenyélményem a svájci Jungfrau hegyre meghirdetett hegyimaratoni futáson való részvételem. A teljesítendő táv 42,2 km, miközben a ránk váró emelkedő 1800 méter. Csak összehasonlításképpen: felfutni a lépcsőn egy tízemeletes ház tetejére kb. 30 méter emelkedőt jelent. Az útvonal csodaszép: mesés hegyi falucskák, völgyek, vízesések, hófödte csúcsok. Nem véletlenül hirdetik a világ legszebb maratoni útvonalaként. Idén harmadszor vettem részt a versenyen, időeredményem 4 óra 8 perc lett, amivel a 173. helyen végeztem a 4100 induló, és 3800 célba érkező között.

Szeretnék írni arról is, mekkora segítséget jelentenek a Sunrider termékei az edzések elvégzésében, a versenyekre való felkészülésben. Amióta futok, hat éve folyamatosan eszem a Sunrider táplálékait. Természetesen az edzést nem csinálják meg helyettem, még egyszer sem futották le helyettem a napi adagot, mondjuk a 25 km-t, de hatalmas szerepük van abban, hogy ritkábban (lehetőleg sohase) hátráltasson sérülés, illetve hamarabb regenerálódni tudjak egy kimerítő, nehéz edzés után. Márpedig ez a két tényező kulcskérdés abban, hogy gyorsabban, zökkenőmentesen tudjak fejlődni. Nálam sem maradt el a látványos eredmény: amikor elkezdtem futni, pontosan rá hat hónapra lefutottam életem első maratoni távját, és nem is akárhogyan: dobogós lettem egy kemény versenyen. Csak összehasonlításképpen: egy átlagos, némi tehetséggel bíró futónak, tudatosan felépített és szorgalmasan elvégzett edzésmunkával, de a mi termékeink használata nélkül kb. 2-3 évig tart, hogy eljusson ugyanerre a szintre.

Rengeteg terméket fogyasztok folyamatosan, kiemelném a legfontosabbakat. Felkészülési időszakban, amikor a legkeményebb edzéseket végzem, nagyon sokat segít a Fortune Delight, a Nuplus, a Vitafruit, a Sport Caps, a Beauty Pearl és a Quinary. A futóknak a hatalmas terhelés miatt különösen vigyázniuk kellene a vázrendszer és az ízületek kopására. Én nyugodt vagyok, a Fortune Delight, a Sport Caps és a Beauty Pearl használatával jóval kevesebb problémám van e téren, mint más futóknak. Még egy termékről feltétlenül szólnom kell, ez pedig a Top. A maratonfutás, bár kívülről fizikai teljesítménynek tűnik, valójában sokkal inkább szellemi teljesítmény, az akaraterő, a koncentráció próbája. A Top-nál nagyobb segítséget ezekben a tényezőkben, nem tudok elképzelni.

Közvetlenül a verseny előtti napokban a formába hozás, a csúcsteljesítményre való felkészítés kapja a hangsúlyt. Nem szoktam drasztikusan változtatni a táplálkozásomon, de három termék az Evergreen, az Electrosport és a Sunbreeze óriási segítséget tudnak jelenteni.

Verseny utáni időszak a pihenés, levezetés, regenerálódás ideje, ilyenkor célszerű ezeket a folyamatokat támogató termékeket fogyasztani inkább. Például a Fortune Delight helyett nyilván nagyobb szerepet kaphat a Calli, stb…

Remélem, több olvasónak csináltam kedvet a futáshoz, mint amennyinek elvettem a kedvét. Mi, Sunrider-esek olyan társakat keresünk folyamatosan, akik nyitottak az élet pozitív dolgaira, keresik a lehetőségeket, amikkel jó irányban tudnak változtatni az életükön. Hát akkor legyünk először mi magunk is ilyen emberek! Akinek ideje, körülményei engedik, próbálkozzon bátran a futással, nem fog csalódni benne! És jövőre talán én olvasom majd az ő beszámolóját egy nehéz versenyről, és együtt beszélhetjük meg a futóélményeinket!


Lakatos Roland
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.