botrányos.bmp

BOTRÁNYOS ÉLELMISZEREK

JOGOD VAN TUDNI, MIT ESZEL

Kontrollálni szeretnéd, mi kerüljön a tányérodra, így sokszor hosszú percekig tanulmányozod a termékfeliratokat – teljesen tanácstalanul? És aztán kiderül, hogy megint porszem került a gépezetbe, mint például a múltkori tejpor- vagy dioxinbotránynál?


Csak kapkodod a fejed, amikor azt hallod, hogy világra jött egy géntechnológiai úton előállított élőlény, és azon tanakodsz, hogy mikor kerül a húsa a tányérodra? Megijedtél, amikor pár hete azt hallottad: nálunk is forgalomba kerülhetett az a tejpor, amelybe vesekárosító, műanyagok és ragasztók gyártásához használt melamin került? Azon morfondírozol, vajon a nagymama áttételesen kínozza-e az állatot, amikor isteni libamájpástétomot készít? Az újabb és újabb élelmiszerbotrányok miatt szinte csak a sokszor lényegesen drágább bioterméket mered leemelni a polcról, pedig bizony már azokat is hamisítják?! Ilyenkor joggal csapsz az asztalra, hiszen jogod lenne tudni, mit is eszel. Az ételek pontos eredetével már csak azért is tisztában kellene lenned, hogy odafigyelhess saját és családod egészségére.

Érdekes összefüggések

Magyar Myrtill (32) például állítja, hogy azért nem volt beteg az elmúlt tíz évben, mert vegetáriánus, és rendszeresen megtisztítja szervezetét a lerakódott méreganyagoktól: „Kamasz korom óta nem eszem húst, és kerülöm a túl sok adalékot tartalmazó élelmiszereket, mert úgy érzem, ezek nem tesznek jót nekem – állítja Myrtill. – Észrevettem azt is, hogy amikor tisztul a szervezetem, sokkal energikusabb, frissebb leszek. Beteg sem voltam már évek óta, pedig egy egészségközpont ügyfélszolgálatán dolgozom, és csak úgy röpködnek körülöttem a vírusok. Érdekes az is, hogy több olyan köszvényes beteggel is találkoztam, aki a hús és a "mesterséges" élelmiszerek elhagyása után tökéletesen meggyógyult..."

Nagyipari üzem

De miért is eszünk műételeket? Azért, mert a mai világban aligha van mód arra, hogy az élelmiszereket hagyományos módon, kiskertekben, kisebb gazdaságokban állítsák elő. Már csak a mennyiség miatt is szükség van a hatalmas gyárakra, termelő üzemekre, állattartó telepekre. Ugyanezen oknál fogva erőltetik a genetikailag módosított növények termesztését is, noha az európai lakosság az amerikaival ellentétben elutasítja ezek fogyasztását. Bár Magyarországon nem termesztenek semmilyen GM (géntechnológiai úton módosított) növényt, ilyen alapanyag importból bekerülhet az országba. „Tipikusan ilyen a szója, ami a húskonzervtől a csokoládéig szinte az összes feldolgozott termékben megtalálható – tudtuk meg dr. Vajda Boldizsártól, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal GM-laboratóriumának vezetőjétől. – Zajlott olyan vizsgálat is, amely a véletlenszerűen összeválogatott húsipari termékek, konzervek, májkrémek, virslik és párizsik közel kétharmadában kimutatta a GM szóját, de így volt ez a nem húsipari termékeknek mintegy egyharmadával is."

A leggyakrabban használt, védett feliratok

Bio-, más néven organikus vagy ökológiai gazdálkodásból származó termék: ezek nem tartalmaznak vegyszer- és gyógyszermaradványokat, mesterséges adalékanyagokat.

Kiváló Magyar Élelmiszer; Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR): az ilyen felirattal ellátott élelmiszerek többletértékkel bírnak, belőlük kevesebbet fogyasztva ugyanannyi vagy akár több tápanyaghoz is juthatsz, mint a termékcsoport egy más, hasonló termékével.

Szívbarát termék: ez a felirat azt mutatja, hogy a különböző élelmiszerek közül melyeknek közel optimális, a szív egészsége szempontjából kedvező a tápanyag-összetétele.
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.