image003.jpg
hírlevél
2010. augusztus
Specialistáink
Hírlevél regisztráció
×
×
×
A × jelölésű mezők kitöltése kötelező!

Ha a levelező rendszered nem jeleníti meg rendesen ezt a hírlevelet, klikkelj ide!


Kedves Olvasónk!

Eltetted már a nyár ízeit? A saját befőzésű lekvár biztos, hogy „mindent visz” bármelyik palacsintában és vajas kenyéren. Nálunk ez a következőképpen zajlik.

Gondosan kimossuk az üvegeket, utolsó mozzanatként pár percet a Zöldség-gyümölcsmosós vízben töltenek. Közben kifőzzük a kupakokat is, majd ezek is a Zöldség-gyümölcsmosós vízben végzik. Fejjel lefelé fordítva lecsepegtetjük valamennyit. Ez kb. 30 perc alatt kész.

Ezután az edény aljára öntünk egy ujjnyi vizet, alágyújtunk és máris indul a barackmagozás. Pillanatok alatt kész, pláne, ha ketten-hárman csináljuk. Jó közepes lángon folyamatosan kevergetjük, forrás után kb. 10 perccel beletesszük a cukrot. Mi kb. 35 dkg/kilót. Nálunk a fele cukor, a maradék ¼-e pedig gyümölcscukor (fruktóz). Tehát kilónként 18 dkg cukor és 4,5 dkg fruktóz. Egy cseppel sem több.

Először a cukorral forraljuk kevergetés mellett 5 percig, majd jön bele a gyümölcscukor. Ezzel 3 percig forraljuk. A lekvár kész. Ez kb. 50 perc. Félidőben bekapcsoljuk a sütőt és 90-95 fokra melegítjük. Most jön a töltögetés. Kapható lekvár töltő tölcsér, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, semmi nem csepeg mellé, nem kell törülgetni. Kisebb üvegeket használunk, majdnem csurig töltjük, a kupakot alaposan rátekerjük és 5 percre fejre állítjuk. Amikor kész, beletesszük a legnagyobb magasabb falú tepsinkbe, 2 ujjnyi forró vizet öntünk alá, majd megvárjuk, hogy újra elérje a 90-95 fokot és itt hagyjuk 15 percig.

Ezután bedugaszoljuk a mosogatót, a legmelegebb vizet engedjük az aljára, kesztyűvel kiemeljük az üvegeket, beletesszük a mosogatóba és annyi forró vizet engedünk rá, hogy teljesen ellepje. 15 perc múlva elkezdünk hideg vizet engedni rá. A felesleg a túlfolyón kifolyik, egy idő után lehűl annyira, hogy ki tudjuk húzni a dugót, majd addig cseréljük a vizet, amíg teljesen lehűl. Megtörölgetjük és mehet a polcra. Ez a pasztőrözési művelet menetenként 20-30 perc. Ha négy menetben megy a pasztőrözés, ez 120 perc. Összesen 3.5 óra. Délre el is felejted.

A lekvár értékes anyagai a gyors pasztőrözéstől nem sérülnek. Mivel a hőhatás rövid ideig tart, a színe gyönyörű marad, még egy év múlva is. (Már, ha kitart addig.)

Dr. Chen ugyanezzel az eljárással készíti a VitaFruitot.
top.jpg
Doppingolnak-e a menedzserek?
Mi szükségük rá? Általában az a válasz, hogy nagy a nyomás, a felelősség, de ehhez nem kell menedzsernek lenni.

Bármelyikünk elmondhatja ugyanezt. Mi is a stressz? Amikor széttörik a ceruza? Amikor a konyhakövön landol a tányér? Amikor „látszólag” minden ok nélkül visít valaki? Manapság már betegségként emlegetik, de a stressz valójában a szervezet normális válasza különleges, nem várt eseményekre. Stressz hormonok nélkül nem tudnánk gondolatainkat tetté alakítani, legyen szó akár sportról, szerelemről, vagy egy művészi előadásról. Régen létfenntartó szerepe volt, amikor vadat űztünk, menekültünk, vagy ellenséggel csatáztunk. Ma már egy forgalmi dugó, befizetetlen számla vagy problémás munkahely is elég. Eredetileg a stressznek az volt a feladata, hogy harcképessé tegye a szervezetet. Manapság egyre több ember küzd az idegrendszerét nem kímélő feszültséggel.

Ha nem tudjuk levezetni a többletenergiát, a jótékony stressz hatás a visszájára fordul. Mindennapi hasonlattal élve ez olyan, mintha az autónkban egyszerre nyomnánk a féket és a gázt. Vannak, akik még akkor is keresik a problémás helyzeteket, amikor testük pihenésre szorulna. Ilyenkor jönnek az extrém sportok, a drogok vagy erőszakoskodnak a környezetükkel. Azt, hogy hogyan reagálunk a stresszre a hipotalamusztól függ. Ez az agyban lévő reflexközpont, amely mozgósítja a szimpatikus idegrendszert.

Mi a válasz a szervezet részéről? Gyors szívverés, magasabb vérnyomás, felhalmozódó nátrium, szapora légzés, fokozódó oxygén felvétel, verejtékezés. Nem megfelelő emésztés, a gyomor vérellátása csökken, a savtermelés nő. Izmok bővebb vérellátása, izomfeszültség. A májban tárolt cukor (glikogén) vércukorrá alakul. Ezt folytatni is kár, ahogy mondják: ennyi még gombócból is sok.

Az, hogy az élet eseményeit stresszként, vagy normális helyzetként éljük meg, egyéniségünk és körülményeink függvénye. Vannak klasszikus stressz helyzetek. Ilyen a gyász, a válás, a munkahelyi és anyagi gondok, az érzelmi boldogtalanság. A stressz kezelésében rendkívül fontos, hogy a szervezet lelassuljon, visszatérjen szokásos ritmusába. Ha a stresszes helyzetek halmozódnak, és az állapot szinte állandósul, kóros tünetek jelennek meg. Az első jelek: idegesség, nyugtalanság, emésztési, szexuális zavarok, migrén vagy szorongás alakulhat ki. Ekkor még minden laboratóriumi lelet negatív, ám a következő szakaszban a szervezet lelki eredetű un. pszichoszomatikus betegségeket produkál.

Az immunrendszert gyengíti az állandó stresszes állapot, amelynek gyomorfekély, allergia, cukorbetegség, magas vérnyomás, hajhullás, asztma, menstruációs probléma, impotencia a következménye. Többségük gyógyszerrel nem is kezelhető, csupán szinten tartható. Fontos, hogy amikor felismerjük környezetünkben ezeket a jeleket, készek legyünk segíteni.

Az biztos, hogy nem a „13,5 korty álmatlanság” a megoldás. Amikor először láttam, nem is értettem. Segítek, ez a Bomba nevű energiaital reklámja. Gondolom, éberséget akartak ígérni, de félresikerült. Mivel több, mint 1,300 Ft literje, elgondolkodtató, hogy gerjesszük-e tovább a stresszt, vagy segítsünk a szervezetnek visszatérni a normális kerékvágásba? Neked melyik megoldás a szimpatikusabb? És mi a megoldás? Találkozol stresszes emberekkel? Kérdezd meg a beszélgető partnered, mit tett eddig, mit tapasztalt, és hajlandó lenne-e kipróbálni és megtapasztalni egy olyan italt, ami segít a szervezetének visszatalálni önmagához. Energikusan, tettre készen élni minden napot olyan növények kombinációjával, amelyek hosszú idő óta stabil támaszai a ma menedzserének, hajszolt emberének. (Bővebb információért lapozd fel a Regeneráció filozófiájában megjelent leírást a Calliról, a Suncare-ről és a TOP-ról.) Biztosan megéri az árát!

Még többet akarok tudni a stresszről >>
Eseménynaptár
Legközelebb szeptember 4-én találkozunk Budapesten Országos SR Csoporttalálkozón. A helyszín a Szent Margit Gimnázium (Budapest, 1114 Villányi út 5-7.) A háziasszony Dr. Dorogi Éva lesz. Térképért kattints ide! Tréningprogramot letöltheted itt!
Eszközajánló
Megjelent a kibővített, átdolgozott, terméktapasztalatokkal, referenciákkal teli, színes Kandesn termékleírás füzet. Folyamatosan beszerezheted valamennyi találkozónkon.


Üdvözlettel a szeptemberi viszontlátásig:

dr Barta József és Edina


Ui: Ne csak olvasd, csináld is!


A hírlevélben megjelent írások helyességéért felelősséget nem vállalunk, s azok semmiben nem képviselik a Sunrider International, vagy a Sunrider Hungary Kft. üzlet vagy termékpolitikáját.
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.