csoki.jpg

Csokoládéfüggők figyelmébe


A csokoládé felfedezése


A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab a 12-18 méter magasra megnövő Theobrama cacao nevű fa termése. A szó jelentése: istenek eledele.
Az asztékok és a maják már a VI. században használták, mégpedig multifunkcionálisan! Vallási szertartásaikon varázsitalként szerepelt, de fogyasztották élvezeti cikként és élelmiszerként is. Mindamellett fizetési eszközként is használták.
Európában a XVII-XVIII. században kezdett elterjedni a csokoládéfogyasztás. Ez annak idején még vallási vitát is erdményezett, mert komoly kétség merült fel afelől, hogy megszegi-e a böjtöt az, aki csokoládéitalt iszik. Végül XIII. Gergely pápa a böjti napokon is engedélyezte a fogyasztását.
Az angoloknak jutott eszükbe először, hogy a csokoládé előállításához tejet, sőt tojást és bort is használjanak. Az első csokoládégyár 1723-ban épült Eristolban.

Mit tud a csoki?

A csokoládét viszonylag sok kalóriát tartalmaz ( 500 kcal/ 100g ), ezért hatásos élénkítőszer- a sok „élénkítés” persze hizlal! Ám értékes ásványi anyagok- például kálium, mgnézium, foszfor, kalcium és vas- is találhatók benne, az A-, B1- és B2- vitaminról nem is beszélve.
Amerikai tudósok felfedezték, hogy a csokoládéfogyasztás csökkentheti bizonyos megbetegedések kialakulásának a kockázatát. A csoki ugyanis igen gazdag flavonoidokban, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos elváltozások ellenében hatnak. Egy kis szelet magas kakaótartalmú csokoládé állítólag ugyanannyi flavonoidot tartalmaz, mint 6 alma, 4 és fél csésze tea, 28 pohár fehér- vagy 2 pohár vörösbor.
Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst is magában foglal, amely leköti a szervezetünkben a DNS-t károsító szabad gyököket.
Közvetetten szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében, valamint gátolja a vérlemezek összetapadását, így csökkenti a véralvadást.
A csokoládéevés ösztönzi egy bizonyos fajta endorfin kiválasztását, mivel megnöveli szervezet szerotoninszintjét. Ennek az enzimnek a működését már az első kocka bekebelezése is beindíthatja.
Egy német cukrász-orvos páros azt állítja, hogy képes öregedés elleni csokoládét előállítani.A csodálatos édesség összetevői az étcsokoládé, a mangó és a szójatej. Az étcsokoládé felélénkíti a szívverést, a szójatej kisimítja bőrt, míg a mangó enzimjei állítólag kedvezően hatnak az idegrendszerre, és gyógyítják a gyulladásokat. A javasolt adag egy-két bonbon naponta.

Miért szeretjük?

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, míg a sós ízeket csak kétéves korunk után kedveljük meg.
Állítólag az összes élelmiszer közül a csoki az, ami után a leginkább sóvárgunk. Édes íze és zsíros, szájban oldódó anyaga váltja ki a csoki evésével járó kellemes érzést.
Nem egy híres csokoládéfüggőről tudunk: az édesség kedvelői között volt Balzac, Goethe és Mdame Sévigné is.

Forrás: Vitamin magazin
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.