Jessica-Simpsonb.jpg

A VALÓDI SZÉPSÉG

Mama segíts!

Nőnek nem születünk, hanem azzá válunk - mondta a neves francia írónő Simoné de Beauvoir.

Szerinte szinte rákényszerítenek bennünket arra, hogy nővoltunkat mindig a család és a társadalom kötelező elvárasaihoz igazítsuk. Szépnek nem születünk, hanem azzá válunk - aktualizáljuk a híres mondást, s máris eljutottunk a Dove álltal végzett nemzetközi kutatás fő tanulságához. A felmérés a tavaly indított Kampány a Valódi Szépségért folytatásaként 3300, 15-64 év közötti asszonyt, lányt kérdezett meg tíz országban: Brazíliában, Kanadában, Nagy-Britanniában, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Államokban, Kínában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Mexikóban.

Az átfogó kutatást összehasonlító jelleggel Magyarországon is elvégezték - érdekes eredményekkel.

Önbecsülésből elégtelen

A legdrámaibb adatokat az önbecsülés terén találták a kutatók. Világszerte tíz nőből ki¬lenc (!) szeretne változtatni a külsején, és a megkérdezettek 67 százaléka tartózkodik még az alapvető mindennapi tevékenységek elvégzésétől is, ha úgy gondolja: nincs rendben a megjelenése. Ez azt jelenti, hogy rengeteg lány-asszony nemcsak „shoppingolni" nem jár ilyenkor, hanem kerüli a véleménynyilvánítást", az „iskolát", a „munkahelyét". Összefoglalóan: világszerte a nők 14, a lányok 19 százaléka számol be alacsony önbecsülésről; a nők 9, a lányok 13 százaléka bevallja, hogy valamilyen táplálkozási rendellenességben szenved; és a nők 25, míg a lányok 24 százaléka gondolkozik valamilyen plasztikai műtéten.

És vajon mi a helyzet Magyarországon?

Bizony, nem rózsás, sőt…! A magyar megkérdezetteknek majdnem a fele elégedetlen testsúlyával és alakjával; a megjelenésükkel gyakran elégedetlen nők aranya is jóval magasabb a nemzetközinél. A magyar lányok, asszonyok tehát még kevésbé bíznak magukban, és még kevésbé tartják magukat értékesnek, mint társnőik a világban! Pedig szépnek érezni magunkat tanulható és fejleszthető képesség.

Szépségleckék

De vajon kitől tanulunk szépnek lenni? A tanulmányból egyértelműen kiderül: az édesanyák és a barátok/barátnők hatása legerősebb az önképünkre - de amíg az édesanyák hatása általában pozitív, a barátok, barátnők sokszor negatívan befolyásolják önértékelésünket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy világszerte az összes megkérdezett 51 százaléka mondta azt: bárcsak gyakrabban beszélgetett volna az édesanyjával a szépséggel kapcsolatos komplexusokról.

A magyarországi kutatásokból még határozottabban érzékelni lehet, hogy a lányoknak mennyire szükségük van e támogatásra: nálunk a nemzetközi átlaghoz viszonyítva még többen gondolják úgy, hogy édesanyjuk pozitívan hatott önmagukkal és a szépségükkel kapcsolatos érzéseikre. Ugyanakkor kevesebben gondolják azt, hogy a szépségről alkotott ideáljukat befolyásolta volna édesanyjuk eszményképe.

Ez megerősíti a Dove korábbi kutatásának megállapítását, miszerint ma a nőknek - az előző generációhoz képest - nehezebb megfelelniük a társadalom által támasztott elvárásoknak. Ezért mondja dr. Nancy Etcoff, a Harvard egyetem munkatársa: "A nők világszerte új szépségideálokra vágynak a jövő generáció számára is. De ehhez az első lépéseket nekik kell megtenniük egy új típusú anya-lánya kapcsolat kialakításával, amelyben szabadabban beszélhetünk a testünkről és önbecsülésünk hiányosságairól."

A nők világszerte érzik ennek szükségességét. Hiszen a megkérdezettek 79 százaléka úgy véli, fontos, hogy a lányok életük korai szakaszában halljanak arról, hogy mi is a valódi szépség, amely ezer formában létezhet: korra, súlyra avagy bőr- és hajszínre való tekintet nélkül.


Forrás: Évszakok
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.